Takportalen

Her finner du alt ifra filmer og informative artikler til inspirasjon for både privatpersoner og proffkunder. Har du tips om prosjekter vi kan skrive om? Tips oss gjerne på oslo@plannja.no

Veien til et sommerhus

I miniserien "Annas sommerhus" kan du følge hele prosessen fra idè til ferdig hus i fire episoder. 

Annas sommerhus

Del 1: Idèen om et hus

Del 1 - Idéen om et hus. I første del av vår miniserie «Anna & Filips sommerhus» får du se hvordan det gikk når Anna og Filip bestemte seg for å bygge et sommerhus. Samtidig får du høre mer om valgene de måtte ta i løpet av prosessen. Dette er den første av fire deler i serien.

anna-plåtslagaren-s

Del 3: Blikkenslageren legger tak

Del 3 - Blikkenslageren legger tak. Er det vanskelig å legge et tak? Ikke om du spør blikkenslager Thomas Skoglund. I del tre møter vi Thomas og to snekkere som fikk oppdraget med å legge tak på Anna og Filips sommerhus. Her kan du følge dem en dag på jobben for å se hvordan de utførte jobben.

anna-arkitekten-del-2-s

Del 2: Arkitekten forteller

Del 2 - Arkitekten forteller. Hva er viktig å tenke på når man skal bygge et sommerhus? I del to av «Anna & Filips sommerhus» forteller arkitekten Mikael Bergqvist om idéen bak sommerhuset, samt hvordan nødvendig materiell ble valgt ut til huset.

anna-huset-färdigt-s

Del 4: Huset er ferdig

Del 4 - huset er ferdig. Taket er lagt og detaljene er bestemt. I denne filmen kan du se både huset og taket ovenfra for å se hvor fint alt ble til sammen. Dette er den siste delen i "Annas sommerhus".

plannja-sea-turn-h1980

Hvilket tak passer huset mitt?

Det blir stadig enklere å legge sitt eget platetak. Har kanskje du også fundert på om det kunne være et godt alterntiv for deg? Plannjas takekspert Anders Eriksson gir råd om hvilken type tak som passer best på noen av de vanligste husstilene.

Platetak har fått et kraftig oppsving de siste årene, og det skyldes hovedsakelig et bredere utvalg og at det er blitt enklere å legge taket selv. I Sverige ser vi at takprofiler som lenge har vært populære lengre nord, begynner å ta markedsandeler lengre sør – særlig ved renoveringer av eldre bygninger, men også på nybygg. Og det finnes mange fordeler ved å velge et platetak på huset!

Som vi nevnte tidligere har det blitt relativt enkelt å legge et platetak. I dag kan man montere det uten spesialverktøy og spesialkunnskaper. Du kan målbestille taket og få platene kappet nøyaktig etter hva du behøver, og det finnes varianter som klikkes på plass, omtrent som et moderne tregulv. Et platetak er i tillegg økonomisk. Det er lett å vedlikeholde og har lang holdbarhet, og med den forenklede monteringen er kostnadene ikke like store som de en gang var. En tredjedel av Plannjas platetak er dessuten produsert av gjenvunnet stål, og når det demonteres, blir taket 100 % gjenvinnbart! 

Kan du tenke deg å leie inn profesjonell hjelp, har du enda flere varianter å velge mellom. En dyktig blikkenslager kan forvandle Plannjas planplater til et vakkert skive- eller båndtekket tak. Her har man f.eks. oppdatert en større enebolig med et klassisk båndtekket platetak i mørkegrå farge. Sammen med fasadens lysere grå tone skaper det en fin harmoni.

I hendene på en dyktig håndverker kan platematerialet skreddersys for å skape nøyaktig det taket du vil ha. Tynnplater er et byggemateriale med veldig mange mulige variasjoner. Platetak er dessuten veldig vakre, de gir betrakteren et inntrykk av både klassisk og moderne på samme tid.

Det finnes mange ulike profiler å velge mellom, og det finnes garantert en eller flere takvarianter som passer nettopp ditt hus. Men hvordan kan man vite hva som fungerer best? Anders Eriksson er Senior Product Developer her i Plannja, og vi ba ham om tips til hvilke takprofiler som passer best til noen av våre vanligste husstiler.

Hei, Anders! Hvilke trender ser du akkurat nå?

Det vi pleier å kalle klassiske profiler, Plannja Modern, Plannja Trend og Plannja Panneplate, er helt klart en trend og slik har det vært i flere år. Jeg kan også merke at det finnes en interesse for mindre formater på platene, slik at de er lette å transportere og legge selv, f.eks. Plannja Flex. Nå etterspør man også stadig mer miljøvennlige produkter.

Hva bør man tenke på når man velger tak?

Jeg synes at man naturligvis skal se på husets stil, men samtidig ikke glemme å ta hensyn til takets utforming, takfallslengder og takhelling. Hvis det er et tak med mange vinkler og hjørner, finnes det takprodukter som er mindre egnet enn andre og en del krever minst 14˚ takhelling. Hvis du har tenkt å legge taket selv, kan det også påvirke valget av tak.
Vil du satse på et klassisk tak, så passer båndtekking veldig bra! Båndtekking fungerer egentlig utmerket på alle taktyper, og hvis det er et komplisert tak som skal legges, kan båndtekking være det eneste alternativet på grunn av sin enestående formbarhet.

Under kan du lese om Anders sine tips til tak som kan velges til noen av de vanligste husstilene på markedet.

Plannja-Modern-700

plannja-pannplåt-700

Til dette funkishuset synes jeg at Plannja Modern passer bra. Plannja Trend vil også fungere, men hvis det er lange takfallslengder som krever skjøting, er det bedre å velge Plannja Modern som er lettere å skjøte.

Til hustyper av eldre årgang passer det alltid med Plannja Trend, som i dette tilfellet. Plannja Modern eller Plannja Panneplate vil også fungere bra, synes jeg.

Plannja-Royal-Örarna-700

Til denne hustypen synes jeg at en tradisjonell takpanne som Plannja Royal eller Plannja Regent passer best. Hvis det er en renovering, har det kanskje vært tegl- eller betongpanner på taket tidligere. Plannja Flex vil også fungere bra.
Plannja Panneplate passer egentlig til alle husstiler. Dette huset kan være vernet, og da er det ofte slik at Plannja Panneplate er det eneste produktet som blir godkjent av myndighetene.
autumn-house-h

Et naturlig valg