Besiktigelse av tak - hva ser man etter?

Er man på boligjakt, er det mye man skal rekke å gå gjennom på en visning. Planløsning, overflatesjikt og selve følelsen i huset. Men taket da? Glem ikke det. Det er husets femte fasade ifølge arkitektene. Kanskje det er lett å glemme også for dem som allerede er huseier og må tenke på vedlikehold? Vi spør en av Plannjas takeksperter, Patrik Borg, om hvordan man raskt danner seg et inntrykk av takets tilstand og potensial.

Hva skal man se etter på taket?
- Du skal ikke bare sjekke utvendig, det er også svært viktig at du tar deg en tur opp på loftet med en lykt. Se etter lekkasjer og misfarginger i treverket. Føles det fuktig eller lukter det mugg, er det alvorlig.

Og utvendig …?
- Taket må selvfølgelig se helt ut. Mose på et betongtak kan innebære fuktskader. Enhver skjøt, uansett takmateriale, er en potensiell lekkasjetrussel, så tak med færre skjøter er faktisk å foretrekke rent byggteknisk.

Hvilke tak lekker mest?
- Alle gamle tak har sine problemer. Flate tak med svak helling er problematiske når snøen vekselvis smelter og fryser. Takpanner i leire eller betong kan havne skjevt eller være sprukne hvis noen har gått på taket og vært uforsiktige. På gamle platetak kan skruenes gummipakninger gå i stykker og forårsake lekkasje.

Når skal man legge nytt tak?
- Hvis du vil sove godt om nettene – og når du vil gi hele huset et løft! Du kan enkelt betone husets karakter med en viss type tak. Du kan også forsterke husets fargesetting og fremheve fargen fra fasade, dørpartier eller vinduskarmer i f.eks. takrenner og nedløpsrør eller i selve takprofilen.

Hvor vanskelig er det å legge nytt tak?
- Generelt kreves det en del erfaring og nøyaktighet. Et tak skal holde i minst 30 år! Det enkleste er selvfølgelig å velge en helhetsløsning i form av et komplett tak. Men den hendige som tidligere har utført litt byggearbeid på huset, pleier å kunne legge nytt tak selv. 

Til slutt, hva koster et nytt tak?
- Faktisk ikke så mange prosent av eiendommens totale verdi ... Det er vanskelig å gi generelle prislapper ettersom tak kan være mer eller mindre komplekse når det gjelder høyde, helling, arker osv. En erfaren håndverker pleier å kunne legge et nytt platetak for mellom 600 og 1 000 kroner per kvadratmeter takareal inklusive arbeid og materiale, men eksklusive riving, ombygging og tilbygg.

Her på plannja.no finner du takplater og tilbehør, som er lette å legge, i et stort utvalg forskjellige designmessige uttrykk. Vi håper vi kan hjelpe deg et stykke på vei med inspirasjon og relevant informasjon.