Prefabrikkerte hus

Det kan virke som synet på monteringsferdige hus har endret seg de siste årene. Stemmer det? Og hva er fordelene med et prefabrikkert hus? Vi kontaktet tre eksperter i bransjen for å få svar.

Det var kanskje noen som hevet et øyenbryn eller to for noen år siden, da nyheten kom om at det prestigetunge og internasjonalt anerkjente arkitektbyrået Claesson Koivisto Rune skulle designe et prefabrikkert hus i samarbeid med det svenske husbyggerfirmaet Fiskarhedenvillan. "Den største utfordringen lå i å oppfylle kravet om et kundefleksibelt hus og likevel beholde en arkitektonisk integritet." sa Mårten Claesson til arkitektur- og designmagasinet Dezeen i et intervju om prosjektet. Resultatet, huskolleksjonen Tind, oppfylte ikke bare alle forventninger, den vant også prisen som årets produktdesign ved den prestisjefulle Red Dot Design Award 2014.

Plannja leverer komplette platetak med takrennerbeslagtakgjennomføringertaksikkerhet og festemateriell til mange store husprodusenter, og vi ble naturligvis nysgjerrige på om dette er en del av noe større. Har synet på ferdighus endret seg de siste årene? Hvorfor skal man velge den typen hus, og hvor er bransjen på vei? Vi tok kontakt med tre store svenske husbyggerfirmaer for å snakke om deres syn på en eventuelt økt status og fordelene ved å velge et prefabrikkert hus.

Hei, Patrik Andersson, markedssjef i Fiskarhedenvillan! Hvilke reaksjoner har dere fått på samarbeidet med Claesson Koivisto Rune?
- Vi har fått utrolig mye positiv respons på TIND-kolleksjonen fra rundt om i verden. Claesson Koivisto Rune vant dessuten en Red Dot-pris for TIND og det har naturligvis skapt ekstra spredning og nysgjerrighet rundt husene.


Har den prefabrikkerte eneboligens status endret seg de siste ti årene?
- Det handler kanskje mer om at husbyggernes innstilling har endret seg. Vi ser tydelig at de som vil bygge et nytt hus i dag, vil være med og påvirke i større grad når det gjelder utseende og funksjon. Denne endringen gjør at stadig flere synes at den forretningsmodellen som Fiskarhedenvillan tilbyr, er veldig interessant. Vår fleksibilitet blir til frihet for våre kunder.


Hvilke fordeler er det ved å velge et prefabrikkert hus?
 
- Fiskarhedenvillan selger ferdigkappede løsvirkehus, og det gir kundene store muligheter til å være med og påvirke hvordan huset skal se ut. Til oss kan du også komme med en egen tegning, og så konstruerer vi huset helt etter dine ønsker. Den fleksibiliteten vi tilbyr, er en veldig stor fordel.
- At mye av materialet til husene våre leveres ferdigkappet, skaper dessuten en effektiv byggeprosess og minsker materialspill.

 
Hvilke trender og utfordringer ser du i bransjen de kommende årene?
- Vi ser en tydelig trend i at potensielle husbyggere vil kunne være med og påvirke utseende og planløsning, og dessuten ser vi en økt etterspørsel etter bærekraftige materialer. Kvalitet blir stadig viktigere for forbrukerne. Vi tror også at vi kommer til å se en økt etterspørsel etter smarte, intelligente hus i fremtiden.


Hvilket hus fra deres egen katalog ville du selv valgt å bo i?
 
- Jeg hadde gjerne bodd i et TIND-hus. Jeg liker disse husenes dristige design, åpne planløsninger og store glasspartier.

Hei, Jessica Nilsson, designsjef og arkitekt i Trivselhus Movehome! Har den prefabrikkerte eneboligens status endret seg de siste ti årene?
- Min følelse er at vi i dag har en veldig stor bredde av produkter og prefabrikkerte hus. Alt fra modulhus til superfleksible helt unike hus. Så omfanget føles større og dermed er det prefabrikkerte huset også blitt mer akseptert. Det finnes noe for alle målgrupper. Vi er også mange som arbeider hardt med å fremheve fordelene ved prefabrikkerte eneboliger sammenlignet med løsvirke, og det begynner å spre seg.


Hvilke fordeler er det ved å velge et prefabrikkert hus?
- Ved å bygge store deler av klimaskallet innendørs unngår man fukt. Det er gode arbeidsforhold som gir gode forutsetninger for å bygge rett. I Trivselhus begynner vi alltid med snekkerarbeidet og tetter med gummilist. Deretter fortsetter vi med å bygge veggen rundt vinduene. Det blir supertett.
- Vi anvender også totalentreprisekontrakter og dermed har man full kontroll over situasjonen, både økonomisk og tidsmessig.


Hvilke trender og utfordringer ser du i bransjen de kommende årene?
- Vi lever ikke på samme måte i dag som for 20 år siden, det er andre familiekonstellasjoner og vi er mer oppkoblet i dag. Dessuten tenker vi mer bærekraftig. Det er på tide at det gjenspeiler seg i dagens eneboliger. Vi i byggebransjen må være mer modige og mindre konservative. Våge å prøve nye løsninger og utfordre gamle sannheter.
- Vi jobber med et prosjekt som kalles Movehome lab, der vi utvikler fremtidens bolig. Der ser vi på levevaner hos ulike familier, samarbeider med eksterne arkitekter og kreative personer for å finne nettopp nye løsninger. Så trender tror jeg mer er knyttet til hvordan man lever snarere enn at det handler om innredningsstiler.


Hvilket hus fra deres egen katalog ville du selv valgt å bo i?
Da velger jeg lab #01! Det er tilpasset etter det moderne familielivet i tråd med det som jeg skriver ovenfor.

Hei, Camilla Käll i Blooc! Har den prefabrikkerte eneboligens status endret seg de siste ti årene
- Boliger har lenge vært en folkesport. Det er et kjært samtaleemne. De siste årene har interessen for nyproduserte boliger økt kraftig og i dag ser vi i storbyregionene, spesielt Stockholm, at nyproduserte boliger nesten er dyrere per kvadratmeter enn bruktmarkedet.
- Vi tror at det skyldes flere ulike faktorer. En av grunnene tror vi er at bransjen har utviklet seg fra å snakke om bare teknikk, f.eks. prefabrikkeringsgrad, til mer å fremheve de ulike kvalitetene i boligene. Fra å utvikle boliger utelukkende fra et teknisk perspektiv utvikler nå stadig flere boliger ut fra sin egen målgruppe. Samtidig som boligprisene i storbyregionene øker, blir det stadig viktigere med hvilke funksjoner man får inn på et gitt antall kvadratmeter og der slår nyproduksjon det øvrige boligmarkedet klart. I en nyprodusert bolig kan hver centimeter planlegges og boligene blir utrolig arealeffektive. Noe som i sin tur gjør at forbrukeren får mer bokvalitet for pengene.


Hvilke fordeler er det ved å velge et prefabrikkert hus?
- Det finnes veldig mange grunner til å velge nyproduksjon. Når det gjelder bærekraft, ligger nyproduksjon langt foran det øvrige markedet. Både når det gjelder bærekraftige materialvalg, energiforbruk og en bærekrafttenkning i samfunnet. Mange av våre leverandører ligger i forkant med sertifiseringer som Svanen-merking og CSR-arbeid. Dessuten viser det på lommeboken, å kjøpe en nyprodusert bolig er et smart valg. Det stilles strenge krav til energiforbruk og materialer. Det betyr at den som kjøper et nyprodusert hus, kan glede seg over små kostnader til oppvarming. Med nærprodusert råvare som dessuten er fornybar og snill mot den som bor i boligen, føles valget lett.


Hvilke trender og utfordringer ser du i bransjen de kommende årene?
- Vi tror at stadig flere kommer til å følge vårt eksempel og utvikle tydelige boligprodukter. Utfordringen blir å sette Sverige på kartet som ledende innenfor boligproduksjon. Vi har alle forutsetninger. Vi har råvarene, vi har kompetansen og vi har blant de strengeste kravene til kvaliteten på våre boliger.


Hvilket hus fra deres egen katalog ville du selv valgt å bo i?
- Vi har ingen katalog, vi har to boligprodukter, Blooc House og Blooc Flat. Blooc House er for den moderne familien, midt i karrieren. Vi pleier å si at de har 1–2 barn og bor i en treroms. I Stockholm har vi f.eks. Blooc House-områder på Ekerö, Värmdö og i Vallentuna. Blooc Flat er 18 kvadratmeter på det minste og ca. 100 på det største. Den retter seg mot alt fra studenten til den unge familien med ett barn. Blooc Flat lanseres i løpet av våren 2017.