Kunstneren som valgte metall fremfor papir

Marie Louise Kold har portrettert både den svenske prinsessen Estelle og HC Andersen i metall. Så det er ikke rart at hun fikk i oppdrag å skape en pris til PLÅT16 – for arkitekter som utnytter mulighetene med metall.

Fascinasjonen for metall oppstod for tjue år siden da Marie Louise Kold jobbet med kobbertrykk. Hun innså at selve platen var mye mer spennende enn papiret. Dermed innledet hun et livslangt kjærlighetsforhold til metall.

– Jeg ble forelsket i en kobberplate. Det er der alt begynner og siden den gangen har jeg ikke kunnet slippe taket i dette materialet.

Denne fascinasjonen har resultert i mange spennende kunstverk. Blant annet har hun portrettert HC Andersen ved hjelp av tusentalls små, kvadratiske kobberplater. Og altså en svensk prinsesse også.

– Ja, for ett og et halvt år siden laget jeg et portrett av prinsesse Estelle som foreldrene hennes hadde bestilt. Det var veldig moro.

Kunstneren-som-valgte-metall

En annen del i kunstnergjerningen handler om å lage ulike priser. Ett eksempel er den svenske ”Plåtpriset” som deles ut på PLÅT-seminaret hvert år. Det er en hederspris til arkitekter som utnytter de mulighetene som metall gir.

Marie Louise Kold – som bor og arbeider i Malmö og på Malta – har jobbet med ”Plåtpriset” siden 2013.

– Prisen er skapt eller valgt ut av mine verk hvert år med mer eller mindre arkitektoniske elementer.

I 2016 ville man at prisen i større grad skulle ha karakter av en pokal eller et trofé. Den skulle helst kunne henge på veggen eller stå fritt. En utfordring.

platpris2016-Plannja blogg

– De hadde sett et bilde av et av mine kunstverk som minnet om en gammel kobberrull. De lurte på om jeg kunne lage en pris som hadde litt av det elementet i seg.

Resultatet ble vellykket og de glade vinnerne ble arkitektbyrået Tengbom.

Hvem som vinner i år, får vi vite i mars. Da får vi også vite hvordan årets ”Plåtpris” ser ut. Det finnes et tydelig slektskap med fjorårets pris, men mer får vi ikke vite. Bortsett fra at den inneholder en detalj fra et gammelt tak.

– Akkurat nå bytter de ut kobbertaket på sentralposthuset i Malmö som har fantastisk vakre kobbertårn fra 1906. Der har jeg fått lov til å arbeide med en liten bit.

Å ta en bit metall og forvandle den til noe nytt og vakkert. Det er jo egentlig akkurat det ”Plåtpriset” handler om.

– Jeg føler sterkt for både det arkitektoniske og for PLÅT-seminaret. Det er utrolig spennende å få jobbe med en så spesiell pris og så fantastiske mottakere.