Når skal man bytte tak?

Det finnes to korte svar på spørsmålet om NÅR man skal bytte tak. Det ene svaret er når taket må repareres. Det andre svaret er når man vil fornye huset.

Som regel har alle tak lang levetid. Hvor lang kommer an på materiale og hvor godt taket er vedlikeholdt. Det er ikke uvanlig at den tekniske levetiden strekker seg opp mot 50 år når man vedlikeholder taket godt. Det vil si når det holdes rent for mose og smuss som binder fukt.

Enkelte vil vente med å bytte tak så lenge som mulig. Kan man virkelig vente med takrenovering til det begynner å lekke? Redaksjonen i Let’s Tak spør en av Plannjas takeksperter, Patrik Borg.

plannja-patrik-borg-s

- Et tak som lekker, kan ha lekket i lang tid, noe som kan ha ført til skader på den bærende konstruksjonen. Da kan takbyttet komme til å koste huseieren veldig dyrt. Vil man vente så lenge som mulig med å bytte tak, bør man inspisere taket regelmessig fra loftet, poengterer Patrik.

En annen ting man bør tenke på, er at takets beskyttende underlagspapp pleier å aldres raskere enn overflatesjiktet, altså platene eller pannene. En revnet papp under pannene gir ingen beskyttelse mot fuktighet hvis en panne har havnet skjevt i hardt vær slik at det lekker inn. Løft derfor på pannene noen forskjellige steder og inspiser pappen under. Det var ytterligere et tips fra Patrik.

- Egentlig bør huseiere besiktige taket både utenfra og fra loftet like ofte som man tar service på eller besiktiger bilen. Da har man kontroll på den delen av bygningen som har til oppgave å beskytte huset mot skader. 

Men tak er ikke bare funksjonell beskyttelse. Det er iblant den mest fremtredende delen av huset, spesielt når taket har kraftig helling. Den estetiske levetiden er ikke like lang som den tekniske. Vil du gi hele huset et løft, kan du begynne med å løfte blikket mot taket og planlegge en oppgradering. Et takinnkjøp er en ganske liten del av husets totale verdi, forutsatt at huset ligger i en attraktiv region. Vil man for eksempel fremheve husets eldre karakter, finnes det platetak fra Plannja i irrgrønt som kan gi en ærverdig finish.

Det er ikke uvanlig at et nylagt tak øker boligens verdi betydelig, i tillegg til at det gir huset ditt et nytt og oppdatert utseende. Så hvorfor vente med å legge nytt tak?

Bildet øverst i artikkelen: Et nylagt platetak i irrgrønn farge forsterker en nasjonalromantisk karakter på huset. Takprofilen heter Plannja Modern i fargen PL 33.