plannja-det-store-løftet-1920

Landet vårt er fullt av klassiske eneboliger som er så vanlige at de er lette å glemme. Men hvert eneste vanlige hus har potensialet til å bli et ordentlig drømmehus. Med enkle midler kan du gi huset ditt et løft. Et nytt platetak for eksempel, litt ny farge eller hvorfor ikke en helt ny platefasade? La deg inspirere!

Inspirasjon for det tidløse huset

Inspirasjon for 50/60-tallshus

Inspirasjon for 70-tallshus

Inspirasjon for 80-tallshus

store løftet-60-talshus

La oss hjelpe deg med ditt takprosjekt

Finn din forhandler

La deg inspirere

Plannjas takprofiler er laget for å beskytte huset ditt mot kaldt snøvær, endeløse høststormer, regnfulle vårdager og varme sommerdager. Med andre ord er våre produkter tilpasset et nordisk klima og du kan enkelt finne et tak som passer perfekt til omgivelsene dine. 

 

movie-hela-nordens-tak-m

Hele Nordens tak

plannja-colour-loop-sp

Farger og belegg som matcher

Lyset og fargenes samspill gjør at farger ofte ser annerledes ut i forhold hverandre. Plannja Color System skaper nye muligheter til å leke med fargeskalaens likheter og kontraster.

plannja-kulorer-600x480

Farger

Plannjas utvalg av farger kommer fra naturens egne fargepaletter og kobles til klassiske elementer som jord, vann, luft og brann. Plannja Colour System integrerer fargene naturlig, som en del av den estetiske helheten.

Les mer om farger
plannja-royal-rain-hx

Belegg

Plannjas belegg har et bredt utvalg av farger å velge mellom, samtidig som beleggene gir lang og varig beskyttelse til takets overflate. Vi har fire forskjellige beleggsystemer:

Les mer om belegg
plannja-pannplåt-material-s

Materiale

Plannjas produkter finnes i flere ulike typer materiale. Her kan du lese mer om du ulike variantene våre og hva du må tenke på for å velge riktig i forhold til miljø og omgivelser.

Les mer om materiale

Takprosjekter

test-collage-uppslag-justerat format

Takprosjekter fra hverdagen

Alle hus forteller en historie: Om seg selv, om dem som skapte det, om tiden det ble bygget i og om dem som lever der. Å velge rett tak handler både om estetikk og om sikkerhet. La deg inspirere av andres valg og historiene bak.

plannja-bandtäckning-ann-karin-östergrenstak

Båndtekking, et magisk vakkert tak

Her bor Anna-Karin med familien sin. Tre måneder tok det Östergrens Tak å legge denne fantastiske båndtekkingen. Jobben ble gjort i løpet av vinteren 2019. Taket har belegningen GreenCoat PRO BT i fargen PL22 Mørk rød.

Se filmen
Underbarar Clara, en influencer fra Sverige

Claras takbytte

Clara Lidström er en skribent, forfatter og fotograf, samt kvinnen bak Sveriges absolutt største blogger, UnderbaraClara. Nå har Clara byttet tak på hjemmet sitt.

Annas sommerhus

Annas sommerhus, del 1-4

Se miniserien «Anna & Filips sommerhus». Her får du et innblikk i prosessen til et ferdig sommerhus og valgene de måtte ta underveis.

Se filmen

Besøk takportalen

Artikler som inspirerer

Et naturlig samlingspunkt hvor både privatpersoner og profesjonelle kan finne nyttig informasjon, produktnyheter og ikke minst bli inspirert. Velg blant filmer og bloggartikler.

God lesning!

Slik måker du snø av taket!

Når snøen ligger hvit og vakker på bakken, kan det lønne seg å løfte blikket mot taket. Store mengder snø kan nemlig innebære store påkjenninger på husets takkonstruksjon. Slik måker du taket på en sikker måte.

Mye snø på bakken betyr ofte mye snø på taket. Da gjelder det å være oppmerksom. Belastningen av snø bli så stor at taket tar skade, og i tillegg kan vann trenge inn ved luftekanaler, takhetter og andre installasjoner. Faren for ras er dessuten overhengende.

Magnus Jodérus arbeider i Plannja. Han har merket at interessen for snøfangere har økt de siste årene, altså et rekkverk nederst på taket som fanger opp snøen før den raser ned.

– Det finnes en større bevissthet blant huseiere om at snøfangere er viktig. Snøfangere fungerer veldig bra fordi de forhindrer ukontrollerte ras. Men man må ikke glemme at man fortsatt må måke taket.

Når man skal sette opp en snøfanger, er det viktig at man ikke monterer den kun over inngangsdøren.

– Det er lett å sette den der man ikke vil ha snø i hodet. Men det blir ekstreme krefter som presser på snøfangeren også fra snøen omkring. Så monter en snøfanger over hele takbredden når du først holder på, ellers er det fare for at den ikke holder.

Hvis man begir seg opp på taket for å måke selv, er det en del ting som det er bra å tenke på for å unngå at man utsetter både seg selv og taket for unødige risikoer.

– En vanlig feil er at man måker hele veien ned til takbelegget. Men da er det lett for at man skader taket. Det beste er å la det ligge en desimeter snø som beskyttelse.

Det er dessuten bra å bruke ”ostehøvelprinsippet” når man måker.

– Mange måker alt på ett sted før de flytter seg til en annen del av taket. Men da kan taket bli skjevbelastet. Det er mye bedre å måke av et lag om gangen på hele taket. Bruke ostehøvelprinsippet, altså.

Takbeskyttelse handler også om den personlige sikkerheten. Man bør ha noe å sikre seg i når man begir seg opp på taket for å måke.

– Et mønerekkverk eller en takstige som man kan feste fallbeskyttelsen i, fungerer bra.

Det er mange faktorer som spiller inn når det gjelder å avgjøre om snøen er farlig eller ikke for taket ditt. Hvordan det blåser, hvordan huset står i forhold til andre hus, om snøen er varm eller kald. Alt påvirker, så det er bra å være oppmerksom.

– Hvis man er usikker, anbefaler jeg at man snakker med en ekspert, forhandlerne våre for eksempel, sier Magnus Jodérus.

Fem ting å tenke på:

- Bruk ostehøvelprinsippet når du måker
- La det ligge igjen en desimeter snø for å beskytte taket
- Monter snøfanger
- Bruk sikkerhetssele
- Snakk med en ekspert hvis du er usikker