plannja-det-store-løftet-1920

Landet vårt er fullt av klassiske eneboliger som er så vanlige at de er lette å glemme. Men hvert eneste vanlige hus har potensialet til å bli et ordentlig drømmehus. Med enkle midler kan du gi huset ditt et løft. Et nytt platetak for eksempel, litt ny farge eller hvorfor ikke en helt ny platefasade? La deg inspirere!

Inspirasjon for det tidløse huset

Inspirasjon for 50/60-tallshus

Inspirasjon for 70-tallshus

Inspirasjon for 80-tallshus

store løftet-60-talshus

La oss hjelpe deg med ditt takprosjekt

Finn din forhandler

La deg inspirere

Plannjas takprofiler er laget for å beskytte huset ditt mot kaldt snøvær, endeløse høststormer, regnfulle vårdager og varme sommerdager. Med andre ord er våre produkter tilpasset et nordisk klima og du kan enkelt finne et tak som passer perfekt til omgivelsene dine. 

 

movie-hela-nordens-tak-m

Hele Nordens tak

plannja-colour-loop-sp

Farger og belegg som matcher

Lyset og fargenes samspill gjør at farger ofte ser annerledes ut i forhold hverandre. Plannja Color System skaper nye muligheter til å leke med fargeskalaens likheter og kontraster.

plannja-kulorer-600x480

Farger

Plannjas utvalg av farger kommer fra naturens egne fargepaletter og kobles til klassiske elementer som jord, vann, luft og brann. Plannja Colour System integrerer fargene naturlig, som en del av den estetiske helheten.

Les mer om farger
plannja-royal-rain-hx

Belegg

Plannjas belegg har et bredt utvalg av farger å velge mellom, samtidig som beleggene gir lang og varig beskyttelse til takets overflate. Vi har fire forskjellige beleggsystemer:

Les mer om belegg
plannja-pannplåt-material-s

Materiale

Plannjas produkter finnes i flere ulike typer materiale. Her kan du lese mer om du ulike variantene våre og hva du må tenke på for å velge riktig i forhold til miljø og omgivelser.

Les mer om materiale

Takprosjekter

test-collage-uppslag-justerat format

Takprosjekter fra hverdagen

Alle hus forteller en historie: Om seg selv, om dem som skapte det, om tiden det ble bygget i og om dem som lever der. Å velge rett tak handler både om estetikk og om sikkerhet. La deg inspirere av andres valg og historiene bak.

plannja-bandtäckning-ann-karin-östergrenstak

Båndtekking, et magisk vakkert tak

Her bor Anna-Karin med familien sin. Tre måneder tok det Östergrens Tak å legge denne fantastiske båndtekkingen. Jobben ble gjort i løpet av vinteren 2019. Taket har belegningen GreenCoat PRO BT i fargen PL22 Mørk rød.

Se filmen
Underbarar Clara, en influencer fra Sverige

Claras takbytte

Clara Lidström er en skribent, forfatter og fotograf, samt kvinnen bak Sveriges absolutt største blogger, UnderbaraClara. Nå har Clara byttet tak på hjemmet sitt.

Annas sommerhus

Annas sommerhus, del 1-4

Se miniserien «Anna & Filips sommerhus». Her får du et innblikk i prosessen til et ferdig sommerhus og valgene de måtte ta underveis.

Se filmen

Besøk takportalen

Artikler som inspirerer

Et naturlig samlingspunkt hvor både privatpersoner og profesjonelle kan finne nyttig informasjon, produktnyheter og ikke minst bli inspirert. Velg blant filmer og bloggartikler.

God lesning!

Når skal man bytte tak?

Det finnes to korte svar på spørsmålet om NÅR man skal bytte tak. Det ene svaret er når taket må repareres. Det andre svaret er når man vil fornye huset.

Som regel har alle tak lang levetid. Hvor lang kommer an på materiale og hvor godt taket er vedlikeholdt. Det er ikke uvanlig at den tekniske levetiden strekker seg opp mot 50 år når man vedlikeholder taket godt. Det vil si når det holdes rent for mose og smuss som binder fukt.

Enkelte vil vente med å bytte tak så lenge som mulig. Kan man virkelig vente med takrenovering til det begynner å lekke? Redaksjonen i Let’s Tak spør en av Plannjas takeksperter, Patrik Borg.

plannja-patrik-borg-s

- Et tak som lekker, kan ha lekket i lang tid, noe som kan ha ført til skader på den bærende konstruksjonen. Da kan takbyttet komme til å koste huseieren veldig dyrt. Vil man vente så lenge som mulig med å bytte tak, bør man inspisere taket regelmessig fra loftet, poengterer Patrik.

En annen ting man bør tenke på, er at takets beskyttende underlagspapp pleier å aldres raskere enn overflatesjiktet, altså platene eller pannene. En revnet papp under pannene gir ingen beskyttelse mot fuktighet hvis en panne har havnet skjevt i hardt vær slik at det lekker inn. Løft derfor på pannene noen forskjellige steder og inspiser pappen under. Det var ytterligere et tips fra Patrik.

- Egentlig bør huseiere besiktige taket både utenfra og fra loftet like ofte som man tar service på eller besiktiger bilen. Da har man kontroll på den delen av bygningen som har til oppgave å beskytte huset mot skader. 

Men tak er ikke bare funksjonell beskyttelse. Det er iblant den mest fremtredende delen av huset, spesielt når taket har kraftig helling. Den estetiske levetiden er ikke like lang som den tekniske. Vil du gi hele huset et løft, kan du begynne med å løfte blikket mot taket og planlegge en oppgradering. Et takinnkjøp er en ganske liten del av husets totale verdi, forutsatt at huset ligger i en attraktiv region. Vil man for eksempel fremheve husets eldre karakter, finnes det platetak fra Plannja i irrgrønt som kan gi en ærverdig finish.

Det er ikke uvanlig at et nylagt tak øker boligens verdi betydelig, i tillegg til at det gir huset ditt et nytt og oppdatert utseende. Så hvorfor vente med å legge nytt tak?

Bildet øverst i artikkelen: Et nylagt platetak i irrgrønn farge forsterker en nasjonalromantisk karakter på huset. Takprofilen heter Plannja Modern i fargen PL 33.