plannja-det-store-løftet-1920

Landet vårt er fullt av klassiske eneboliger som er så vanlige at de er lette å glemme. Men hvert eneste vanlige hus har potensialet til å bli et ordentlig drømmehus. Med enkle midler kan du gi huset ditt et løft. Et nytt platetak for eksempel, litt ny farge eller hvorfor ikke en helt ny platefasade? La deg inspirere!

Inspirasjon for det tidløse huset

Inspirasjon for 50/60-tallshus

Inspirasjon for 70-tallshus

Inspirasjon for 80-tallshus

store løftet-60-talshus

La oss hjelpe deg med ditt takprosjekt

Finn din forhandler

La deg inspirere

Plannjas takprofiler er laget for å beskytte huset ditt mot kaldt snøvær, endeløse høststormer, regnfulle vårdager og varme sommerdager. Med andre ord er våre produkter tilpasset et nordisk klima og du kan enkelt finne et tak som passer perfekt til omgivelsene dine. 

 

movie-hela-nordens-tak-m

Hele Nordens tak

plannja-colour-loop-sp

Farger og belegg som matcher

Lyset og fargenes samspill gjør at farger ofte ser annerledes ut i forhold hverandre. Plannja Color System skaper nye muligheter til å leke med fargeskalaens likheter og kontraster.

plannja-kulorer-600x480

Farger

Plannjas utvalg av farger kommer fra naturens egne fargepaletter og kobles til klassiske elementer som jord, vann, luft og brann. Plannja Colour System integrerer fargene naturlig, som en del av den estetiske helheten.

Les mer om farger
plannja-royal-rain-hx

Belegg

Plannjas belegg har et bredt utvalg av farger å velge mellom, samtidig som beleggene gir lang og varig beskyttelse til takets overflate. Vi har fire forskjellige beleggsystemer:

Les mer om belegg
plannja-pannplåt-material-s

Materiale

Plannjas produkter finnes i flere ulike typer materiale. Her kan du lese mer om du ulike variantene våre og hva du må tenke på for å velge riktig i forhold til miljø og omgivelser.

Les mer om materiale

Takprosjekter

test-collage-uppslag-justerat format

Takprosjekter fra hverdagen

Alle hus forteller en historie: Om seg selv, om dem som skapte det, om tiden det ble bygget i og om dem som lever der. Å velge rett tak handler både om estetikk og om sikkerhet. La deg inspirere av andres valg og historiene bak.

plannja-bandtäckning-ann-karin-östergrenstak

Båndtekking, et magisk vakkert tak

Her bor Anna-Karin med familien sin. Tre måneder tok det Östergrens Tak å legge denne fantastiske båndtekkingen. Jobben ble gjort i løpet av vinteren 2019. Taket har belegningen GreenCoat PRO BT i fargen PL22 Mørk rød.

Se filmen
Underbarar Clara, en influencer fra Sverige

Claras takbytte

Clara Lidström er en skribent, forfatter og fotograf, samt kvinnen bak Sveriges absolutt største blogger, UnderbaraClara. Nå har Clara byttet tak på hjemmet sitt.

Annas sommerhus

Annas sommerhus, del 1-4

Se miniserien «Anna & Filips sommerhus». Her får du et innblikk i prosessen til et ferdig sommerhus og valgene de måtte ta underveis.

Se filmen

Besøk takportalen

Artikler som inspirerer

Et naturlig samlingspunkt hvor både privatpersoner og profesjonelle kan finne nyttig informasjon, produktnyheter og ikke minst bli inspirert. Velg blant filmer og bloggartikler.

God lesning!

Grønne tak - Del 3: Dyrking på taket

Grønne tak har en rekke fordeler. De reduserer luftforurensning og støy, de er gunstige for byens plante- og dyreliv, takene kan produsere energi ved hjelp av solpaneler og bygninger med grønne tak har bedre inneklima. Med planter på takene minsker også risikoen for oversvømmelser ved kraftig regn. I denne tredje og avsluttende artikkelserien om Grønne tak besøker Plannja tak der det vokser, uten at det knaker.

AUGUSTENBORGS BOTANISKE TAKHAGE

Men en botanisk hage på taket – det er vel ikke mulig? Jo, det er det. Verdens første i sitt slag ligger i Augustenborg, en bydel i Malmö fra 1940-tallet med spesielt fokus på bærekraft. Augustenborgs Botaniska Takträdgård ble innviet i 2001 og består totalt av 24 000 kvm, så er her det god plass til grønne ideer. Studiebesøkene avløser hverandre og hit kommer det forskere og byplanleggere fra hele verden for å få ideer og eksempler for fremtiden. 

Den botaniske hagen ligger på toppen av en kommunal teknikkbygning og akkurat som i andre botaniske hager finnes det rikelig med forklarende skilt med plantenavn på svensk og latin. Ofte er det robuste planter som gressløk og strandnellik, ulike typer mose og midtsommerblomster. Men her finnes også en annen type skilt som beskriver litt nærmere hva den botaniske hagen går ut på. Det kan f.eks. stå ”Tak B2 – ulike dreneringssjikt. Vegetasjonssjikt: mose og sedum 3 cm. Drenering: Grodan RM 2 cm. Vekt vannmettet: 50 kg/m2”. Dette er selve fundamentet i et av verdens største demonstrasjonsanlegg for grønne tak.

På drøyt tjue demonstrasjonsarealer vises det ulike produktløsninger og eksempler på dyrking i byen og urban biodiversitet. I prosjektet inngår også Scandinavian Green Roof Institute (SGRI), et kompetansesenter for grønne tak og vegger som tar imot studiebesøk, deltar i forskning og utviklingsprosjekter samt er konsulenter i bransjens markedsutvikling. SGRI eies av medlemmene i Scandinavian Green Roof Association.

Det virker også som det er en boom for grønne tak og de ses stadig oftere – på boligblokker, barnehager, idrettsanlegg og eneboliger. I storbyer som Paris, London og Tokyo har man innsett betydningen av å kompensere for grønne arealer som er blitt bebygd.

På det skandinaviske markedet har prefabrikkerte sedumtak med lavtvoksende og robuste sukkulenter dominert lenge. De har omtrent samme vekt som betongpanner og er derfor lette å legge uten ekstra forsterkning. Det er ikke noe galt med dem, men det finnes jo så mye mer man kan plante på et tak.

I den botaniske takhagen kan man blant mye annet studere eksempler som urter, planter og kjøkkenhage med dyrkningskasser for grønnsaker og blomster. Anlegget utvikles hele tiden for å dekke behovene for ny forskning.

Det utføres også spennende eksperimenter med integrerte solceller i grønne taksystemer. Solceller som produserer strøm, har nemlig vist seg å fungere bedre i svale miljøer og grønne tak hjelper til med å senke temperaturen i omgivelsene. Solenergi er absolutt en del av fremtiden– og i Plannja er fremtiden allerede her. 

grona-tak-ostergro-kopenhamn-3-700

NORDENS STØRSTE JORDBRUK PÅ TAK

En tidligere utstillingslokale for bil, et treningssenter, en spiraltrapp … Veien til ØsterGRO, Nordens største takjordbruk, er ikke helt opplagt. Men når man først er oppe på taket, finner man en makeløs kjøkkenhage med både grønnsaker og blomster, komposthaug og drivhus. Hønene pikker fredfullt blant beplantningene av squash, kornblomst og ringblomst. Det er vanskelig å tro at man er midt i byen.

Bak prosjektet står to landskapsarkitekter og en hagestudent. Hit har de lykkes med å få opp 110 tonn jord. Heldigvis har taket ekstra god bæreevne, for det har vært et utstillingslokale for biler tidligere. Avlingen på 600 kvadrat stelles av en forening og de dyrkende medlemmene får sin del av det som høstes. Men allmennheten er også velkommen. Mellom april og oktober forvandles takets drivhus til en populær restaurant og i ulike workshops og kurs kan man lære om økologisk jordbruk og hvordan man slynger honning. Siden starten i 2014 har takfarmen på Österbro i den nordlige delen av København raskt blitt et godt besøkt pustehull og en grønn plattform.