Grønne tak - Del 2: Kommersielle muligheter

Tenk på hvilken fantastisk og uutnyttet ressurs storbyers tak er! Her finnes det tusenvis av nye kvadratmeter med kommersielle muligheter. Byer blir stadig tettere, men samtidig har behovet for grønne arealer aldri vært større. I vår andre artikkelserie besøker Plannja kjøpesenteret Emporia i Malmö. Vi sjekker også gourmetrestauranten At Six som bygges i Stockholm.

GRØNT TAK PÅ EMPORIA KJØPESENTER

Grønt i høye høyder finner man sør for Malmö, i Hyllie. På taket til kjøpesenteret Emporia skjuler en av verdens største takparker seg. Da Wingårdh Arkitektkontor tegnet Skandinavias største kjøpesenter, skapte de samtidig en park, like stor som fire fotballbaner. Til tross for sine nesten 27 000 m² er den ikke synlig for menneskene som går forbi ute på gaten. Den ligger høyt over gatenivået, tjue meter over bakken.

Her kan shoppinge nyte utsikten over Öresund og broen, spise medbrakt lunsj på store tredekk og barn kan løpe fra seg på gressplenene. Det arrangeres ulike arrangementer og om vinteren finnes det en skøytebane her. Det danses zumba og holdes bilutstillinger. Til og med sprangridning har vært arrangert på taket! Men Emporias takpark er også tenkt som et grønt samlingspunkt for de som bor og lever i området. Den kan også nås direkte fra gaten og man behøver altså ikke å passere 200 butikker for å ta seg dit.

Parken ble innviet i 2012 og er et spennende eksempel på hvordan grønne tak kan løfte bymiljøer til nye høyder. Økologi og miljøpåvirkning har vært viktige ledeord og her har grønne tak mye å tilføre. Ved å plante ut planter på taket forsinkes regnvannets vei til avløpene. Trykket på avløpssystemene minsker og dermed også risikoen for oversvømmelser, noe som ellers et voksende problem i byer med mye menneskeskapte flater. Plantene hjelper til med å binde luftforurensning, minsker støy og gjør byklimaet mildere. Et hus med grønt tak er dessuten bedre isolert, mot både varme og kulde.

Takparken på Emporia har mange smarte løsninger. Ventilasjonsutstyr og annen teknologi er f.eks. gjemt i kunstige høyder av celleplast som også fungerer som vindbeskyttere. Taket er bølgende og rommer til sammen 30 000 planter.  Landskapsgruppen har stått for utforming og plantevalg og der har den utsatte beliggenheten stilt store krav.

Jordlaget på et tak kan ikke være så tykt ettersom det vil bli for tungt. Det ofte tynne jordlaget og takhøyden gjør vekstmiljøet ekstremt. Jorden tørker raskt ut og utsettes for mye sol og vind.  Valget falt derfor på robuste sukkulenter som sedum samt flerårlige planter og engplanter som tåler vind og ikke tørker ut så lett. Men til tross for de tøffe vilkårene har man også kunnet plante sju lavtvoksende trær.

Bærekraftkonsulenten Louise Lundberg hadde ansvaret for alt det grønne da taket på Emporias ble lagt. Her er hennes råd til den som vil bygge en takhage:

Sørg for at taket tåler mye vekt og at det har et fungerende avrenningssystem slik at vannet har et sted å ta veien.
Sjekk så at taket er vanntett.
Kontroller at jorden du velger er gjennomtrengelig slik at vannet kan renne gjennom. Unngå leirjord.
Dropp planter med sterke røtter slik at taket ikke tar skade.
Glem ikke et effektivt takrenensystem. Her har Plannja et komplett system med takrenner, ventilasjonshetter og annet tilbehør.  Alt i enhetlig design og samme fargeprogram som takprofilene (unntatt taksikkerhetsproduktene). 

www.landskapsgruppen.se/projekt/takpark-emporia/ 

AT SIX – STJERNERESTAURANTEN PÅ TAKET

at-six


Under åpen himmel: Petter Stordalens visjon av takrestauranten med kombinert bar og takterrasse.

Himmelen over Brunkebergs torg i det sentrale Stockholm kommer nærmere. Her holder byggentreprenøren Petter Stordalen på å bygge livsstilshotellet At Six – med en toetasjers takrestaurant, bar og terrasse under åpen himmel. Hotellet bygges med plass til 343 hotellrom, hvorav tre nybygde penthouseetasjer og Nordens ledende takrestaurant med mesterkokken Frida Ronge som kjøkkensjef. Her skal man kunne spise middag eller ta seg en drink med utsikt over takåsene. Satsingen er en del av et mye større initiativ: Urban Escape Stockholm som vokser frem i kvartalet mellom Hamngatan, Regeringsgatan og Brunkebergstorg. I prosjektet inngår 5 bygninger, 4 gater og 2 torg med kontor, hotell, handel, restauranter, møtesteder og servicetjenester. Takrestaurantens gastronomiske visjon er skandinavisk matkultur, men med en touch av Japan, som er blitt Frida Ronges signatur. Snart er det altså tid for å heve blikket og ta heisen opp til dette spennende taketablissementet i Stockholms absolutte episenter. Planlagt åpning i mars 2017.

At Six, Brunkebergstorg 6, Stockholm
http://hotelatsix.com