Grønne tak - Del 1: Tak med virksomheter

Midt i asfaltjungelen er det god plass til grønne planter, grønnsaksdyrking og lekeplasser for barna. Ja, til og med hele parker. Hvordan er det mulig? Løft blikket – så finner du svaret. I vår første artikkelserie besøker Plannja en barnehage på taket samt en biegård over bakken.

FREMTIDENS BARNEHAGER FINNES PÅ TAKENE!

Hvor kommer vannet fra? Bastian, en smårolling på drøye året, ser fascinert på plastkannens vannstråle. Som vanlig fengsler vannleken og dette kunne ha vært en hvilken som helst barnehage. Med én stor forskjell. Vi befinner oss mange etasjer opp, bokstavelig talt i tretoppene på de store kastanjetrærne ved Malmøs Folkets Park. Det er på hustakene fremtidens urbane barnehager bygges!

I Malmø har man lenge sett poenget med å utnytte byens tak – ikke minst de kjempestore arealene på kjøpesentrene i sentrum. Et stort behov for barnehageplasser i kombinasjon med mangel på tomter har lokket frem de nye, kreative løsningene. Den nyeste, ”Spinneriets förskola”, åpnet i vår og har plass til drøyt 70 barn. Her har de 2000 kvadratmeter til å leke på – midt i sentrum. Egentlig en umulighet i en by der innflyttingen er rekordstor og all byggbar mark i sentrum i prinsippet er brukt opp.

På Spinneriets gård spirer det nå et grønt lekelandskap med hauger og klatrestillaser, husker og vannrenner som barna kan utforske.  I store plantekrukker vokser skyggegivende trær seg større og langs nordsidens gitre klatrer en grønn vegg seg oppover.  I plantekassene kan barna plukke bær og annet spiselig om sommeren.  Klatreplanter på trestolper blir til en skog og liner og nett fungerer som avskjerming og klatrestøtte. Her kan barna krype, klatre og gjemme seg i de små koiene av flettet pil. Det finnes en åpen plass der man kan sparke ball og sykle – det er løping og lek.

– Planteringen er spesielt viktig og den må planlegges når man bygger en barnehage på taket. Barn trenger skygge og det kreves solide konstruksjoner og jordlag, men ellers er det ikke noen problemer, sier Klara Wallby, landskapsarkitekt i byutviklingsforvaltningen i Malmø.

Men føles det ikke skremmende og utrygt å ha barna høyt oppe på et tak? Maria og Ola er akkurat i ferd med å velge barnehage til sin lille sønn – og de synes ikke det.

– Man blir litt forskrekket til å begynne med, men når vi er her ser vi bare fordeler. Det er kult og det føles gjennomtenkt.

Og når man tenker etter: Her finnes det ingen biler og uvedkommende kan ikke ta seg inn. Luften føles klarere her oppe – men den aller største gevinsten er at takene tilbyr nye plasser for utendørslek og moro for barna midt inne i byen.

Spennende byutvikling – eller hva? Men selv om du ikke har tenkt å anlegge en hel barnehage på taket, kan du likevel tenke på kommende generasjoner og velge Plannjas miljøtilpassede belegg GreenCoat BT. Forkortelsen står for Bio-based Technology og dette er et patentert belegg der store deler av løsemiddelet i malingen er erstattet med et biobasert alternativ. Dessuten er belegget helt kromatfritt. Tenk deg et grønt tak i mange valgbare farger.

grona-tak-bikupor-3-700

På et tak i Gøteborg finner vi Sveriges høyestliggende biegård. På 83 meters høyde og med utsikt over hele byen surrer det av tusenvis av bier som produserer honning. Bikubene ligger på taket til Gothia Towers, et hotellkompleks, som består av tårn med ulike høyder – det nyeste ble innviet i 2015 og er hundre meter høyt.

Tidlig på våren inneholder takets to bikuber cirka 30 000 bier, men mot slutten av sommeren er de blitt til 120 000–160 000. Bak ideen står Krister Dahl, hotellets egen administrerende direktør og mannen bak Gothia Towers' restauranter, blant annet Upper House i den øverste etasjen.  Biegården finnes en trapp opp på taket der den produserer honning til hotellets matlaging og smaksetting.

Den utsatte beliggenheten er egentlig ikke helt naturlig for bier ettersom de ikke liker vind. Men det viste seg snart at tårnet som ligger ved siden av, beskytter godt mot vinden. Pär Svensson heter bieentusiasten som har ansvar for Gothia Towers' biegård og han synes at det fungerer helt utmerket med honningproduksjon i storbyen.

– Tvert om av det man skulle tro er byen et bra sted å ha bier. Bymiljøet byr en variasjonsrikdom av nektar og pollen som i dag er sjelden på landet og som gjør biene veldig godt.