plannja-det-store-løftet-1920

Landet vårt er fullt av klassiske eneboliger som er så vanlige at de er lette å glemme. Men hvert eneste vanlige hus har potensialet til å bli et ordentlig drømmehus. Med enkle midler kan du gi huset ditt et løft. Et nytt platetak for eksempel, litt ny farge eller hvorfor ikke en helt ny platefasade? La deg inspirere!

Inspirasjon for det tidløse huset

Inspirasjon for 50/60-tallshus

Inspirasjon for 70-tallshus

Inspirasjon for 80-tallshus

store løftet-60-talshus

La oss hjelpe deg med ditt takprosjekt

Finn din forhandler

La deg inspirere

Plannjas takprofiler er laget for å beskytte huset ditt mot kaldt snøvær, endeløse høststormer, regnfulle vårdager og varme sommerdager. Med andre ord er våre produkter tilpasset et nordisk klima og du kan enkelt finne et tak som passer perfekt til omgivelsene dine. 

 

movie-hela-nordens-tak-m

Hele Nordens tak

plannja-colour-loop-sp

Farger og belegg som matcher

Lyset og fargenes samspill gjør at farger ofte ser annerledes ut i forhold hverandre. Plannja Color System skaper nye muligheter til å leke med fargeskalaens likheter og kontraster.

plannja-kulorer-600x480

Farger

Plannjas utvalg av farger kommer fra naturens egne fargepaletter og kobles til klassiske elementer som jord, vann, luft og brann. Plannja Colour System integrerer fargene naturlig, som en del av den estetiske helheten.

Les mer om farger
plannja-royal-rain-hx

Belegg

Plannjas belegg har et bredt utvalg av farger å velge mellom, samtidig som beleggene gir lang og varig beskyttelse til takets overflate. Vi har fire forskjellige beleggsystemer:

Les mer om belegg
plannja-pannplåt-material-s

Materiale

Plannjas produkter finnes i flere ulike typer materiale. Her kan du lese mer om du ulike variantene våre og hva du må tenke på for å velge riktig i forhold til miljø og omgivelser.

Les mer om materiale

Takprosjekter

test-collage-uppslag-justerat format

Takprosjekter fra hverdagen

Alle hus forteller en historie: Om seg selv, om dem som skapte det, om tiden det ble bygget i og om dem som lever der. Å velge rett tak handler både om estetikk og om sikkerhet. La deg inspirere av andres valg og historiene bak.

plannja-bandtäckning-ann-karin-östergrenstak

Båndtekking, et magisk vakkert tak

Her bor Anna-Karin med familien sin. Tre måneder tok det Östergrens Tak å legge denne fantastiske båndtekkingen. Jobben ble gjort i løpet av vinteren 2019. Taket har belegningen GreenCoat PRO BT i fargen PL22 Mørk rød.

Se filmen
Underbarar Clara, en influencer fra Sverige

Claras takbytte

Clara Lidström er en skribent, forfatter og fotograf, samt kvinnen bak Sveriges absolutt største blogger, UnderbaraClara. Nå har Clara byttet tak på hjemmet sitt.

Annas sommerhus

Annas sommerhus, del 1-4

Se miniserien «Anna & Filips sommerhus». Her får du et innblikk i prosessen til et ferdig sommerhus og valgene de måtte ta underveis.

Se filmen

Besøk takportalen

Artikler som inspirerer

Et naturlig samlingspunkt hvor både privatpersoner og profesjonelle kan finne nyttig informasjon, produktnyheter og ikke minst bli inspirert. Velg blant filmer og bloggartikler.

God lesning!

Grønne tak - Del 1: Tak med virksomheter

Midt i asfaltjungelen er det god plass til grønne planter, grønnsaksdyrking og lekeplasser for barna. Ja, til og med hele parker. Hvordan er det mulig? Løft blikket – så finner du svaret. I vår første artikkelserie besøker Plannja en barnehage på taket samt en biegård over bakken.

FREMTIDENS BARNEHAGER FINNES PÅ TAKENE!

Hvor kommer vannet fra? Bastian, en smårolling på drøye året, ser fascinert på plastkannens vannstråle. Som vanlig fengsler vannleken og dette kunne ha vært en hvilken som helst barnehage. Med én stor forskjell. Vi befinner oss mange etasjer opp, bokstavelig talt i tretoppene på de store kastanjetrærne ved Malmøs Folkets Park. Det er på hustakene fremtidens urbane barnehager bygges!

I Malmø har man lenge sett poenget med å utnytte byens tak – ikke minst de kjempestore arealene på kjøpesentrene i sentrum. Et stort behov for barnehageplasser i kombinasjon med mangel på tomter har lokket frem de nye, kreative løsningene. Den nyeste, ”Spinneriets förskola”, åpnet i vår og har plass til drøyt 70 barn. Her har de 2000 kvadratmeter til å leke på – midt i sentrum. Egentlig en umulighet i en by der innflyttingen er rekordstor og all byggbar mark i sentrum i prinsippet er brukt opp.

På Spinneriets gård spirer det nå et grønt lekelandskap med hauger og klatrestillaser, husker og vannrenner som barna kan utforske.  I store plantekrukker vokser skyggegivende trær seg større og langs nordsidens gitre klatrer en grønn vegg seg oppover.  I plantekassene kan barna plukke bær og annet spiselig om sommeren.  Klatreplanter på trestolper blir til en skog og liner og nett fungerer som avskjerming og klatrestøtte. Her kan barna krype, klatre og gjemme seg i de små koiene av flettet pil. Det finnes en åpen plass der man kan sparke ball og sykle – det er løping og lek.

– Planteringen er spesielt viktig og den må planlegges når man bygger en barnehage på taket. Barn trenger skygge og det kreves solide konstruksjoner og jordlag, men ellers er det ikke noen problemer, sier Klara Wallby, landskapsarkitekt i byutviklingsforvaltningen i Malmø.

Men føles det ikke skremmende og utrygt å ha barna høyt oppe på et tak? Maria og Ola er akkurat i ferd med å velge barnehage til sin lille sønn – og de synes ikke det.

– Man blir litt forskrekket til å begynne med, men når vi er her ser vi bare fordeler. Det er kult og det føles gjennomtenkt.

Og når man tenker etter: Her finnes det ingen biler og uvedkommende kan ikke ta seg inn. Luften føles klarere her oppe – men den aller største gevinsten er at takene tilbyr nye plasser for utendørslek og moro for barna midt inne i byen.

Spennende byutvikling – eller hva? Men selv om du ikke har tenkt å anlegge en hel barnehage på taket, kan du likevel tenke på kommende generasjoner og velge Plannjas miljøtilpassede belegg GreenCoat BT. Forkortelsen står for Bio-based Technology og dette er et patentert belegg der store deler av løsemiddelet i malingen er erstattet med et biobasert alternativ. Dessuten er belegget helt kromatfritt. Tenk deg et grønt tak i mange valgbare farger.

grona-tak-bikupor-3-700

På et tak i Gøteborg finner vi Sveriges høyestliggende biegård. På 83 meters høyde og med utsikt over hele byen surrer det av tusenvis av bier som produserer honning. Bikubene ligger på taket til Gothia Towers, et hotellkompleks, som består av tårn med ulike høyder – det nyeste ble innviet i 2015 og er hundre meter høyt.

Tidlig på våren inneholder takets to bikuber cirka 30 000 bier, men mot slutten av sommeren er de blitt til 120 000–160 000. Bak ideen står Krister Dahl, hotellets egen administrerende direktør og mannen bak Gothia Towers' restauranter, blant annet Upper House i den øverste etasjen.  Biegården finnes en trapp opp på taket der den produserer honning til hotellets matlaging og smaksetting.

Den utsatte beliggenheten er egentlig ikke helt naturlig for bier ettersom de ikke liker vind. Men det viste seg snart at tårnet som ligger ved siden av, beskytter godt mot vinden. Pär Svensson heter bieentusiasten som har ansvar for Gothia Towers' biegård og han synes at det fungerer helt utmerket med honningproduksjon i storbyen.

– Tvert om av det man skulle tro er byen et bra sted å ha bier. Bymiljøet byr en variasjonsrikdom av nektar og pollen som i dag er sjelden på landet og som gjør biene veldig godt.